top of page

PARTNERSTVO PO ROJSTVU OTROKA

Updated: Nov 5, 2022



Kaj so najpogostejši vzroki za medsebojne izzive med zakoncema po rojstvu otroka? Podajte konkretne nasvete kako se lotiti reševanja konfliktov?


Ne glede na to, kako čudovito je novorojenčka pripeljati domov, predstavlja rojstvo otroka enega največjih izzivov za partnerski odnos, saj skoraj 70 odstotkov parov v prvem letu otrokovega življenja doživlja zmanjšanje zadovoljstva v zakonu. Na razhajanja v partnerskem odnosu po rojstvu otroka vpliva več dejavnikov, med katerimi so najpogostejši preobremenjenost, moten ritem in pomanjkanje spanja, nove vloge in s tem nove zadolžitve, drugačni pogledi in prepričanja vezana na hranjenje, spanje in vzgojo otroka, pa tudi malo ali nič spolne intime, doživljanje sebe in drugega.

Kar pomembno pozitivno vpliva na ohranjanje dobrega odnosa je komunikacija in sprotno upravljanje neskladij – konfliktov. Pri tem bi parom svetovala, da se konflikte učita upravljati in ne razreševati in, da upoštevata oba vidika komuniciranja - izražanju svojih potreb nasproti izražanju doživljanj.

Sprotno prilagajanje izzivom mladega starševstva vama bo omogočalo, da skozi dialoškost rasteta in se povezujeta. S tem tudi sprejmeta, da zelo redko obstaja neka dokončna, zadnja rešitev k vajinemu problemu. Tako kot otrok raste in ima različne razvojne potrebe, tako se bo tudi vajin zakon prilagajal sprotnim vajinim potrebam.

Pri izražanju svojih potreb, npr. potreba po tem, da mi pomagaš pri negi otroka, hranjenju, gospodinjskih opravilih, komunikaciji s pediatrom, nakupih, opremljanju, samostojnosti pri tem kar počneva idr. , v ospredje postavimo praktičen vidik in tudi rešitve. Pri tem bodite proaktivni in konstruktivni. Pohvalite. Opazite. Spodbudite. Bodite nežni. Ljubeči. Sprejemajoči. Sočutni. Vajina komunikacija bo dobra, če boste znali pohvaliti drugega, mu dati priznanje, da se trudi, ga opaziti v njegovi ranljivosti. Ne varčujte s pohvalami, saj se bo tudi vaš zakonec počutil bolj vpletenega in se bo zavedal, da ima pomembne vloge pri izgradnji vajine družine. Ne varčujte s humorjem, saj se še iz najbolj resnih stresnih situacij zna videti nekaj zabavnega.

Ne pričakujte, da bo partner znal brati vaše misli. Če od partnerja ne dobite tistega za kar ste prosili - potem mu morate to ponovno komunicirati. Potrebno je veliko moči, da razložite svoja čutenja in komunicirate tisto, kar potrebujete.


Kako sklepati kompromise? Pri odločitvah pri vzgoji otroka, varovanju pri starih starših, drugačnih pogledih na prehranjevalne režime, selitvi družine v večji dom…

Pri kompromisih gre za sprejemanje drugega mnenja in to, da znamo delno popusti pri svojih zahtevah in pogojih. Negotovost in povišan stres obeh partnerjev sta slaba podlaga za sklepanje kompromisov. Kompromise sklepajte sproti in ne na zalogo v naprej. Prilagajajta se življenju. Kompromisi so povezani tudi s ponovnim uglaševanjem, med partnerjema, pri čemer gre tudi za uglaševanje s seboj, s svojimi potrebami, potrebami otroka. Kompromisi so zdravo jedro vseh odnosov, zahtevajo elemente premisleka in komunikacije.



Kako poskrbeti, da zakon po rojstvu otroka ne postane rutina? Kako pogosto si je treba vzeti čas samo za partnerja in kaj početi, kako to izpeljati (mogoče tudi kakšne predloge, kako partnerju popestriti dan, da bo videl, da v njej še vedno gori želja po njegovi bližini)?

Četudi sta v odnosu oba partnerja pomembna, je treba poudariti, da je ženska, ki nosi in se spreminja njeno telo in s tem doživljanje, med nosečnostjo, ob porodu in po rojstvu otroka, potrebno postaviti na prvo mesto. Ona je kraljica matica, okoli nje naj se v tem času svet vrti. Novopečene mame so pogosto izčrpane, v stresu in preplavljene s skrbjo. Ko novopečena mama v poporodnem obdobju doživi depresijo ali tesnobo, se lahko življenje z novim dojenčkom počuti nepredstavljivo težko. Zato je pomembno, da ji partner izreče: Lepa si; Rad te imam; Čudovita si; Ljubim te; Kaj lahko naredim zate? S čem te lahko podprem?...Mož naj razmisli, kako in s katerimi besedami, bo razveselil svojo ženo.

Nega partnerskega odnosa je odločitev in ta naj bo vajina glavna in prednostna naloga. Na dolgi rok je ključno, da sta skupaj srečna.

Kar zadeva vajino spolnost, si vzemita dovolj časa po rojstvu otroka, da ta spet lahko postane čudovit način, da se ponovno povežete in preživite nekaj časa sama v dvoje.


Dejstvo pa je, da si mora vsak partner vzeti tudi zase čas. Zakaj je v človeški naravi tako? (vemo da je tako, ampak zakaj, tukaj mislim bolj na to, da smo v osnovi še vedno individuumi in tako funkcioniramo v zvezi, ko pa je preveč vsega, pa potrebujemo čas, da predelamo stvari še vedno sami)

Pomembno je, da imamo realna pričakovanja glede starševstva. Ne primerjate z drugimi starši, zlasti v medijih ali na družbenih omrežjih. Zaupajta si, da bosta dobro skrbela za otroka. Uživajta v svojem otroku, ljubkujete ga in se z njim igrajte. Dajte sami sebe na drugo mesto, ker boste v življenju zase imeli še dovolj časa.

Poskrbite, da skrbite za svoje zdravje s pravilno prehrano in gibanjem. Kadar si želite čas zase, prosite za pomoč svoje bližnje, da boste to lahko dobili.

Kako mu lahko drugi partner pomaga pri osebnostni rasti? Kako spodbujati bistvo, da sta v paru vsak boljša različica sebe? Kako še lahko izboljšamo celostno skupno delovanje, s stalno komunikacijo?


Ta težnja po izboljšavah v tem obdobju ni prioriteta in niti ni nujno dobra. Partnerja doživljata osebnostni razvoj in rast skozi starševstvo. Potrebno se je ustaviti in sprejeti vse kar se nam točno v tem danem trenutku mojega življenja dogaja. Z vsem kar se dogaja. In v vsem kar je videti točno tako, kot se kaže.





Objavljeno v reviji Poroka, oktober 2020, sprašuje Veronika Kavčič

68 views0 comments
bottom of page