top of page

V MEDIJIH

V Turbulenci danes govorimo o neplodnosti in o napredku znanosti na tem področju. Z nami sta prof. dr. Veljko Vlaisavljević iz oddelka za reproduktivno medicino in ginekološko endokrinologijo UKC Maribor in specialistka zakonske in družinske terapije Alja Stvarnik.

 

Obstaja kar nekaj tem, o katerih se je težko pogovarjati, in neplodnost je gotovo ena od njih. S to težavo se v Sloveniji spopada kar 6 odstotkov parov, kljub pogostosti pa o tej stiski večina ne govori, zato podatek številne preseneti. Strokovnjaki danes govorijo o zmanjšani plodnosti, saj je oploditev z biomedicinsko pomočjo že močno napredovala. Več o tem pa v tokratni Turbulenci.

Neplodni par je tisti, v katerem ženska po enem letu rednih spolnih odnosov in želji po otroku ne zanosi. Vzrok za neplodnost je potrebno iskati pri obeh partnerjih in obe obliki neplodnosti sta približno enako pogosti, velikokrat je vzrok pri obeh. Pri petini parov pa vzrok lahko ostane celo nepojasnjen. Vzrokov za žensko neplodnost je lahko več: motnje ovulacije, okvare jajcevodov in jajčnikov, različne nepravilnosti maternice, nove tvorbe v notranjih rodilih, prezgodnja menopavza in sistemske bolezni (npr. sladkorna bolezen, bolezni ščitnice idr.). Na plodnost neugodno vplivajo tudi različne razvade (alkohol, tobak). Vzroki za moško neplodnos pa so slaba kakovost ali odsotnost semena. Eden od najpomembnejših vzrokov neplodnosti pri obeh pa je povezan s starostjo. Pri ženski v tridesetih letih starosti se je treba za zanositev truditi v povprečju pet mesecev, pri štiridesetih letih starosti pa v povprečju kar dvajset mesecev. Danes je neplodnost mogoče zdraviti z različnimi postopki, najpogostejša pa je oploditev z biomedicinsko pomočjo.

Najbolj razširjeni sta znotrajtelesna oploditev (semenske celice se vnese v maternico) in zunajtelesna oploditev (IVF; jajčne in semenske celice se oplodi zunaj telesa, zarodek pa se nato prenese v maternico). V zunajtelesno oploditev spadata tudi neposredna oploditev z vnosom semenske celice (ICSI) in oploditev z izbrano semensko celico (IMSI).

POVEZAVA (klikni) : http://4d.rtvslo.si/arhiv/turbulenca/164058049
Urednica: Meta Ornik; Novinarka Tina Antončič

Voditeljica oddaje: Milica Prešeren

Sreda, 17.04.2013

Ob 40.letnici prvega otroka iz epruete smo o biološkem, medicinskem, sociološkem in psihološkem aspektu obravnave neplodnosti spregovorile za Sobotno edicijo časopisa Delo: doc.dr. Nina Jančar, vodja oddelka za oploditev z biomedicinsko pomočjo iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana, dr. Alja Stvarnik, specialistka zakonske in družinske terapije, Maruša Gortnar vodja sektorja za enake možnosti in sogovornica Ana. Med drugim sem povedala, da je izkušnja neplodnosti prežeta z mnogimi vidnimi in nevidnimi izgubami, ki jih doživljata oba partnerja. Družba tem izgubam ne namenja dovolj pozornosti in posameznik ostane v svoji izkušnji sam, hkrati pa se tudi sam izolira in o svojih stiskah ne govori. To je veliko breme, saj lahko občutki nemoči v primežu reproduktivnih izgub prevzamejo krmilo in človeka oropajo za radost bivanja, kar lahko vodi tudi v depresijo ali anksioznost. Zato pare na terapiji med drugim učim razbremenitvenih tehnik in iskanja virov moči, s katerimi se opolnomočijo na tej drugačni poti do otroka, ki je prežeta s številnimi neznankami. V terapiji raziskujemo njihovo doživljanje, spodbujam jih, da si postavijo njima lasten plan, do kdaj in do kod sta pripravljena iti,« pripoveduje Stvarnikova, ki pozna razljične zgodbe neplodnih parov.

POVEZAVA (klikni) : do članka

Avtorica prispevka: Tina Lešničar

Sobota, 04.08.2018

 

O zdravljenju neplodnosti so govorile gostje: gospa Maja, ki je z nami delila svojo zgodbo vsakokratnega upanja ob novem ciklusu zdravljenja neplodnosti, iz Ginekološke klinike UKC Ljubljana pa sta bili z nami vodja oddelka za oploditev z biomedicinsko pomočjo asistentka doktorica Barbara Požlep, specialistka ginekologije in porodništva ter specialistka klinične psihologije doc. dr. Vislava Globevnik Velikonja. Kako neplodnost vpliva na partnersko zvezo, je povedala Alja Stvarnik, specialistka zakonske in družinske terapije, izvedeli pa smo tudi, kako pomembno je delo biologa pri oploditvi z biomedicinsko pomočjo - o tem vodja laboratorija za oploditev z biomedicinsko pomočjo na Ginekološki kliniki UKC v Ljubljani, biologinja docentka doktorica Irma Virant Klun. Oddajo je vodila Petra Medved.

POVEZAVA (klikni) : http://tvslo.si/predvajaj/zdravljenje-neplodnosti/ava2.163888994/ 
Avtorica prispevka: Petra Medved

Ponedeljek, 15.04.2013 ob 10:15

O tem kako zdržati dober partnerski odnos kljub neplodnosti smo se pogovarjali z dr. Aljo Stvarnik, specialistko zakonske in družinske terapije. Intervju je pripravila Janja Bračko.

POVEZAVA (klikni) : http://vizita.si/clanek/zdravje/kako-vzdrzevati-dober-partnerski-odnos-kljub-neplodnosti.html

Avtorica prispevka: Janja Bračko

Ponedeljek, 06.05.2019

O psihološki podpori in spremljanju para med zdravljenjem neplodnosti smo se pogovarjali z Aljo Stvarnik, specialistko zakonske in družinske terapije. Intervju je pripravila Janja Bračko.

POVEZAVA (klikni) : http://vizita.si/clanek/zdravje/neplodnost-je-ultramaraton-na-katerem-nikoli-ne-ves-kaksen-bo-izid.html 

Avtorica prispevka: Janja Bračko

Ponedeljek, 06.05.2019

Med mnoge tabu teme slovenske družbe sodi tudi neplodnost, čeprav ima težave z zanositvijo vsaj petina parov. Pri nas se o tem ne govori, mnogi pari v stiski o tem ne povedo niti najbližjim. Zato sta prijateljici, ki ju je povezala prav borba z neplodnostjo, novembra lani s pomočjo sodelavcev in strokovnjakov pripravili akcijo Spregovorimo o neplodnosti.

S plakati, oglasi, zloženkami in osebno izpovedjo sta skušali vsaj načeti, če že ne podreti ta tabu. Dva meseca kasneje seveda še ni čas, da bi lahko govorili o znanstveno preverjenih dosežkih te akcije v družbenem dojemanju neplodnosti, nas je pa v tokratni Reakciji zanimalo, kakšne odzive sta osebno doživeli pobudnici akcije in predvsem, zakaj je neplodnost pri nas tako velik tabu?

POVEZAVA (klikni) : http://val202.rtvslo.si/2012/01/reakcija-spregovorimo-o-neplodnosti/#more-13169

Avtorica prispevka: Jana Vidic

Gostje: Kristina Modic, Katja Gaspari Leben, Alja Stvarnik

Ponedeljek, 14.01.2012

O psihološki podpori in spremljanju para med zdravljenjem neplodnosti smo se pogovarjali z Aljo Stvarnik, specialistko zakonske in družinske terapije. Intervju je pripravila Andreja Košir.

POVEZAVA (klikni) : http://www.epsihologija.si/novica/tezko-se-je-zavedati-kaksna-je-teza-neplodnosti 
Avtorica prispevka: Andreja Košir

Ponedeljek, 05.09.2013

O psihološkem stresu s katerim se sooča par ob neplodnosti in strategijami premagovanja stresa smo se pogovarjali z Aljo Stvarnik, specialistko zakonske in družinske terapije. Intervju je pripravila Zala Grilc.

POVEZAVA (klikni) : http://www.epsihologija.si/novica/tezko-se-je-zavedati-kaksna-je-teza-neplodnosti 
Avtorica prispevka: Zala Grilc

št.106, september 2016

Postati starš je danes povsem običajna in pričakovana vloga. Kar je za mnoge razlog sreče, je lahko za druge izjemno boleče trpljenje. Mnogi pari o stiski, ki jo doživljajo ob nezmožnosti, da bi imeli otroka, ne zmorejo spregovoriti. Včasih tudi z bližnjimi ne. Nekateri se je celo sramujejo. Umaknjeni v samoto, z izjemno bolečino in stisko, ki z grenkobo opremlja vsakdanje življenje in neustreznimi odzivi okolice, ki ne zmore ali preprosto ne zna začutiti njune stiske in se nanjo primerno odzvati, skušajo po svojih najboljših močeh storiti nekaj zase. Predstavljamo vam obliko pomoči, ki lahko partnerjema pomaga v trenutkih nemoči in obupa.

POVEZAVA (klikni) :https://www.youtube.com/watch?v=zGAIXu1WBlc
Urednica in voditeljica oddaje: Petra Petravič

Sreda, 11.04.2012

bottom of page