top of page

Štirije miti o neplodnosti in o vplivu zakonske terapije na partnerski odnos

Updated: Sep 28, 2019


Ste že slišali, da je po transferju potrebno jesti ocvrte lignje in bo postopek uspel? Ali dobili nasvet, da se morate sprostiti, iti na dopust in odmisliti svoje težave? Še dobro se spominjam kako je bilo ob tem meni, predvsem pa negativnih občutkov, kadar so mi tako svetovali in povsem prezrli dejstvo, da že delam vse, kar je v moji moči. Seveda vem, da dobronamerne sugestije pogosto dobimo ali celo sami ponudimo prijateljem, ki so v stiski zaradi težav pri zanositvi. Ker je izkušnja neplodnost zelo kompleksna, je vredno nekatera prepričanja postaviti v novo perspektivo in jih razumeti skozi številke.

Psihološko spremljanje ob izzivih neplodnosti

Mit #1 Moški nimajo težav z neplodnostjo

Pogosta je domneva, da je neplodnost "ženski problem", kar je zelo daleč od resnice. Približno 30 odstotkov vseh primerov neplodnosti je posledica vzrokov, ki jih odkrijejo pri ženski. Toda 30 odstotkov (enako število!) lahko sledimo moškim problemom, 30 odstotkom do težave pri obeh partnerjih in v 10 odstotkih vzrok ostaja nepojasnjen.

Mit #2 Večini žensk ni težko zanositi

Medtem ko je res, da veliko žensk brez težav zanosi, je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije na svetu 10 odstotkov neplodnih parov. Za Slovenijo točnega podatka ni, vendar stroka ocenjuje, da so podatki primerljivi z evropskimi, tako da ima težave s plodnostjo 13 odstotkov parov, to je vsak sedmi par. Nekateri zdravstveni pogoji in dejavniki, kot je starost, lahko vplivajo na žensko zmožnost zanositve. Na primer, zdrava 30-letna ženska ima približno 20-odstotno možnost zanositve vsak mesec; medtem ko se do 40 let njene možnosti zmanjšajo na približno 5 odstotkov na mesec. Navkljub temu neplodnost lahko prizadene ženske v kateri koli starosti in iz katerih koli okolij.

Mit #3 Zadovoljstvo in izpolnjenost v partnerskem odnosu pri neplodnem paru nista mogoča

Četudi je soočanje in življenje z neplodnostjo pri neplodnih parih pospremljeno z močnim čustvovanjem, žalostjo, jezo, obupom in pogosto občutkom osebnega neuspeha, jih ta močna življenjska kriza poveže na poseben način. Večina se uspešno premika skozi to življenjsko krizo in postopoma postavi svoje življenje in partnerski odnos v boljšo perspektivo. Kar 1/3 parov, ki gre čez postopke umetne oploditve, ostane brez otrok. To pa ne pomeni, da se kot par razideta. Svoje življenje postavita v drugačno perspektivo, naučita se, da obstaja življenje, ki ga je vredno živeti, z ali brez otroka. Nedavna britanska raziskava je pokazala, da so moški in ženske, ki nimajo otrok, zadovoljnejši s svojim razmerjem in jih partner bolj ceni.

Mit #4 Če se bosta dovolj potrudila vama bo uspelo

Pregledni rezultati statistik razvitih evropskih držav kažejo, da 4 odstotki parov, ki bi si želeli otroka, ostanejo brez potomcev; 4 do 6 odstotkom ne uspe zaploditi drugega otroka; 10 do 16 odstotkov parov ima izkušnje z obravnavo primarne neplodnosti; 6 do 17 odstotkov parov ima izkušnjo z obravnavo sekundarne neplodnosti, okoli 15 odstotkov prebivalstva v dobi rodnosti pa išče medicinski nasvet zaradi neplodnosti.

Kot zakonska in družinska terapevtka parom pomagam na njihovi drugačni poti do družine. V varnosti terapevtskih srečanj se pogovarjamo o vsem kar partnerja doživljata ob zdravljenju in postopkih. Skupaj krepimo zavest o moči povezanosti in pomenu zdravega partnerskega odnosa in skrbi zase. Rezultati raziskave, ki sem jo opravila na slovenskem vzorcu parov z diagnozo neplodnosti med leti 2010 in 2017 potrjujejo, da tako moški kot ženske ob zdravljenju neplodnosti doživljajo povišan do kroničen stres zaradi neplodnosti, ki negativno vpliva na kvaliteto in doživljanje partnerskega odnosa. Ob psihoterapevtskem spremljanju parov v procesu zakonske terapije je večina parov že po treh mesecih izboljšala komunikacijo in poiskala vire moči, s katerimi so obnovili partnerski odnos in ga nadaljevali, ne glede na to, ali so bili zdravljenje, zanositev in donositev uspešni. Če ste v precepu, kako v vajinem partnerskem odnosu naprej, je zakonska terapija lahko tista prava pot, na kateri bosta izrazila in prečutila svoje poglede.



108 views0 comments
bottom of page