top of page

Zavist in ljubosumje do tuje nosečnosti - 1.del


Zakaj občutimo ljubosumje ob tuji nosečnosti in kako si dovoliti iti naprej?

V življenju se morda niste prav pogosto srečevali z zavistjo in ljubosumjem. Živeli ste skozi odnose v katerih ste dobili dovolj ljubezni in pozornosti, predstave o sebi in svetu niste merili glede na uspehe drugih, nekako ste bili pomirjeni s tem kdo ste, kaj imate. Potem se vama je zgodila diagnoza neplodnosti in vaš svet in vse življenjske aktivnosti so postale usmerjene v projekt zanositi in donositi zdravega otroka. Prav to je zasadilo v vas črv dvoma v lastno rodovitnost in svet je postal oder na katerem ste se lahko v vsakem trenutku srečevali z nosečnostjo drugih ljudi. Oni imajo nekaj kar meni še ni dano! Zavist, ta zelenooka pošast, ni tujka pri izzivih neplodnosti. Zavist, ki jo čutimo ob nosečnosti veselega pričakovanja o katerem nas obvestijo prijatelji, sorodniki, sodelavci je normalna in pogosta. Ta se lahko pojavi tudi ob nosečniškem trebuščku, ki nam naključno prekriža pot. Pa ne zato, ker oni nimajo težav s plodnostjo, mi pa jih imamo... pač pa, ker je njim kot osebi to uspelo, nam pa ne, in menimo da imajo oni nekaj, do česar niso upravičeni, zase pa menimo, da imamo do tistega, kar ima drugi, enako ali celo večjo pravico.

Zavist ob in ljubosumje na nosečnost in starševstvo drugih parov sta pomembna psihološka izziva s katerima se moramo naučiti živeti, da preživimo. Razumevanje miselnih konstruktov iz katerih se zavist napaja vam lahko pomaga zmanjšati nelagodje. Gre za povsem naravno čustvo. Pomnite, da niste slaba oseba, slab prijatelj ali sorodnik, če se v vas ob nosečnosti drugih prebujajo takšni občutki.

Miselni konstrukti, ki napajajo zavist in ljubosumje ob tuji nosečnosti

Poglejmo nekaj scenarijev, ob katerih si lahko zastavite vprašanje, zakaj je ona do tega upravičena in ne jaz?

#1 Prijateljica v stiski vam zaupa, da je čisto po nesreči zanosila in, da bo nosečnost odpravila. Zakaj zanosijo ženske, ki se niti ne trudijo, da bi zanosile in jim je zanositev in nosečnost čisto odveč? Zakaj sta soseda, gospa in gospod Nesočutna Starša, spet v veselem pričakovanju? To bo že njun tretji otrok. Kako je to mogoče, saj ju slišimo, kako nesočutno ravnata z otroki in kako grozna starša sta, med tem ko vama, ki dajeta v to ves svoj trud, ne uspe zanositi, ne glede na to kako močno se trudita. Resnica je, da nosečnost ne diskriminira. Zanositev ni odvisna od tega kako močno se trudite in si prizadevate, niti ne od tega kako dober ali slab starš ste.

#2 Nič ne podžge jeze in ljubosumja bolj od pritoževanja noseče prijateljice nad jutranjo slabostjo, otečenimi nogami, utrujenostjo in drugimi tegobami, ki se dogajajo v nosečnosti. Ali pa utrujenost zaradi neprespanih noči in neutolažljivega joka dojenčka. Kako si drzne jamrati nad svojim življenjem, medtem ko ste vi že dali vse, da bi dobili otroka? Takole je. Nikakor ne smete pozabiti, da ko boste sami enkrat v njeni vlogi, si boste tudi želeli pritoževati.

Če se boste silili vzdrževati in dajati vtis vedno zadovoljne nosečke in mlade mamice, boste naredili dobro podlago za poporodno depresijo. Nosečnost in zgodnje starševstvo nista enostavna! Če boste skrivali svoje boje boste naredili medvedjo uslugo svojemu duševnemu zdravju. Pomnite! Zaradi izkušnje neplodnosti imate večje tveganje za razvoj poporodne depresije. Nosečnost in mlado starševstvo sta tako hkrati radostna in zahtevna. S pritoževanjem ni nič narobe. Narobe bi si ga bilo interpretirati kakor da svoje vloge ne cenijo. Pritoževanje enostavno spada k starševstvu in nosečnosti.

#3 Neplodnost v vseh svojih dimenzijah močno zaznamuje in frustrira. Žalost, jeza, žalovanje in strah so pogosta in povsem normalna čutenja. Zavist je samo krinka jeze in žalosti. Na mnoge načine je lažje čutiti zavist in ljubosumje in usmeriti ta težka čutenja navzven, kakor se zazreti vase in si priznati, da ste žalostni, jezni, obupani. Ljubosumje nima toliko opraviti z nosečnostjo vaše prijateljice, sorodnice kakor z direktnim stikom z žalovanjem za svojo lastno nezmožnostjo zanositi in donositi zdravega otroka.

>>se nadaljuje...

Če težka čutenja močno vplivajo na to, da ne morete uživati v svojem življenju, razmislite o pogovoru s strokovnjakom. Obstaja veliko dobrih razlogov za to, da se odločite za psihološko podporo in spremljanje v neplodnosti, saj se ob terapevtskem spremljanju lahko naučite obvladovati in preživeti ob vseh težkih čutenjih, ki se pojavijo ob izzivih neplodnosti.

87 views0 comments
bottom of page