Asertivni odziv - ZAVRNITEV ali kako reči "NE" brez slabe vesti.

Updated: Oct 2, 2019


Ste med tistimi, ki težko rečete »NE«, ne da bi se pri tem počutili slabo, imeli ob tem slabo vest ali občutke krivde? Ljudje, ki stežka rečejo »NE« praviloma nepravilno ocenijo ali precenijo negativno reakcijo sogovornika z njihovo zavrnitvijo. Morda ne zaupate sogovornikovim sposobnostim obvladovanja in soočanja z zavrnitvijo? S tem, ko boste jasno, spoštljivo in odkrito izrazili zavrnitev, boste z vzorom pokazali in tudi drugemu omogočili, da postavi svoje meje, da tudi oni rečejo "NE". S tem, ko bodo prejeli zavrnitev, se bodo lahko učili, da so lahko zavrnjeni, in s tem tudi, da lahko tudi drugič prosijo in pričakujejo pritrdilen ali zavrnitven odgovor. Komunikacija je prožna, življenjska in enostavna, v kolikor upoštevamo in spoštujemo svobodo odločanja.

V resnici je podajanje zavrnitev enostavneje, če se držimo nekaterih preprostih, a zelo učinkovitih tehnik asertivne komunikacije, ki nam pri zavračanju prošenj lahko pomagajo.

V tem kratkem prispevku vam predstavim nekatere napotitve, ki vsebujejo temelje asertivne komunikacije in vedenja, ki jih je vredno upoštevati ob izrekanju zavrnitev.

Asertivnost - Zavrnitev. Kako reči "Ne" brez slabe vesti

1. Bodite prepričani vase. Nič ni narobe, če rečete "NE".

Ne pozabite, da vedno, ko na prošnjo, željo ali zahtevo s katero se ne strinjate ali ni po vašem okusu, drugemu odgovorite pritrdilno, pravzaprav zavrnete tisto, s čemer se strinjate in je po vašem okusu. Zdrava mera egoizma je dobrodošla, predvsem, ko se učite ponovno sebe postaviti na prvo mesto. Spodbujam vas, da ob naslednji prošnji najprej pomislite, kako ste vi z njo, kakšne so vaše prioritete i